Egyházi kifejezések kezdők számára

Talán már hallottál pár olyan szót vagy rövidítést, amit nem értettél. Ez azért van így, mert az évek során a gyakori kifejezéseink nagy része természetessé vált számunkra, míg számodra ezek a kifejezések idegenek lehetnek. Összegyűjtöttünk párat ezekből a kifejezésekből. Hányat hallottál már közülük?

Mormon

A „mormon egyház” elnevezést mások adták az egyház tagjainak, amiért a Mormon könyvét használjuk. Az egyház hivatalos neve Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza. Amikor csak lehetséges, az egyház teljes nevét használjuk, emlékeztetőül arra, hogy Krisztus központi helyet foglal el benne.

UNSZ

Erre talán magad is rájöttél. Az UNSZ az „utolsó napi szent” rövidítése, és Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza tagjára utal. Az „UNSZ egyház” egy másik olyan becenév, melyet igyekszünk elkerülni.

Egyházközség

Az egyházközség egy helyi gyülekezet, az egyháztagok egy olyan csoportja, akik egy bizonyos földrajzi területen belül élnek. Egy egyházközséghez általában néhány száz egyháztag tartozik, és egy püspöknek nevezett önkéntes egyházi vezető elnököl felettük. Gyülekezeteink is vannak. A gyülekezett sokkal kisebb csoportok olyan területeken, ahol kevesebb egyháztag él.

Cövek

A cövek is egy földrajzi egysége az egyháznak, melyet több egyházközség és gyülekezet alkot, hasonlóan a katolikus egyházmegyéhez. Gyűléseket és konferenciákat tartanak az úgynevezett cövekközpontban, mely egy nagyméretű gyülekezeti ház.

Böjti vasárnap

Minden hónap első vasárnapján az egyháztagok böjtölnek, vagy más szóval önszántukból nem esznek és isznak két egymást követő étkezés során, abból a célból, hogy közelebb kerüljenek Istenhez. Az egyház arra buzdítja tagjait, hogy azt a pénzt, amit az ételre fordítottak volna, ajánlják fel adományként a szegények megsegítésére.

Elemi

Ez a 3–11 éves gyerekek egyházi csoportjának elnevezése. Az elemis gyermekek időről időre együtt énekelnek az úrvacsora gyűlésen, és egyéb csoportfoglalkozásokon vesznek részt.

Napsugár

Ha valaki napsugárnak nevez egy háromévest, az nem feltétlenül azért van, mert olyan aranyos (bár lehetnek olyanok is, akik pont ezért neveznék így). Azért hívják őket napsugárnak, mert így hívják a gyermekek azon osztályát, ahová tartoznak. A kifejezés egy énekből származik: „Jézusért napsugár lennék!”

VAJ

A VAJ azt jelenti, hogy „válaszd a jót”. Ez egy olyan jelmondat, melyet az elemis gyermekek megtanulnak, és egy VAJ feliratú gyűrűt is kapnak emlékeztetőül, hogy azt tegyék, ami helyes. Továbbá VAJ-nak hívják még az elemis korú gyermekek osztályainak nagy részét (VAJ 4–VAJ 8, a 4–8 éves gyerekek számára). Néha a tizenévesek és a felnőttek is hordanak még VAJ-gyűrűt vagy nyakláncot, ezzel a három fontos betűvel.

Esti beszélgetések

Esti beszélgetésnek nevezzük azt a különleges vasárnapi esti gyűlést, melyre vendégbeszélő érkezik, és a végén frissítőket szolgálunk fel.

Családi est

Családi estet hetente egyszer tartunk. A családokat arra buzdítjuk, hogy gyűljenek össze otthon (általában hétfő este), hogy időt töltsenek együtt, Jézusról tanuljanak, és vidám tevékenységekben vegyenek részt.

Jöjj, légy tagja az egyházi családunknak!
A hozzád legközelebb eső egyházi épület