Egészséges életmód

Azt lehet, hogy már tudod, hogy az utolsó napi szentek nem fogyasztanak alkoholt és nem dohányoznak. De azt tudod, hogy miért nem?

A Bibliában több helyen Isten arra kérte az Ő népét, hogy tartózkodjanak bizonyos ételektől. Ma sincs ez másképp. Isten bölcs tanáccsal látta el az Ő gyermekeit, hogy segítsen nekik egészségesnek maradni. Ezt a Bölcsesség szavának nevezzük. Olyan sugalmazott módokat körvonalaz, melyek által javíthatunk a fizikai és a lelki jóllétünkön. Azt tanácsolja, hogy fogyasszuk tápláló ételeket, és kerüljük a függőséget okozó szereket.

A Bölcsesség szava „tedd” és „ne tedd” részei.

Tedd: Fogyassz gyümölcsöket és zöldségeket

„Minden gyógynövényt saját évszakában, és minden gyümölcsöt saját évszakában; mindezeket okosan és hálaadással kell használni” (T&Sz 89:11).

Ne tedd: Alkoholfogyasztás

„Elismétlem, az erős italok nem a gyomornak valók, hanem testetek megmosására” (T&Sz 89:7).

Tedd: A húst mértékkel fogyaszd

„Igen, az állatoknak és a lég madarainak húsát is én, az Úr rendeltem az ember hálaadással történő használatára; mindazonáltal ezeket mértékkel kell használni…” (T&Sz 89:12).

Ne tedd: Dohányzás és dohány használata

„Továbbá, a dohány nem való sem a testnek, sem a gyomornak, és nem jó az embernek…” (T&Sz 89:8).

Tedd: Mozogj rendszeresen

„Ahhoz, hogy megfelelően gondoskodj a testedről, fogyassz tápanyagban gazdag ételeket, végezz rendszeres testmozgást, és aludj eleget” (A fiatalság erősségéért).

Ne tedd: Kávé vagy tea fogyasztása

„Továbbá, a forró italok nem valók sem a testnek, sem a gyomornak.” (T&Sz 89:9).

Tedd: Fogyassz gabonaféléket

„Minden gabona az ember és az állatok használatára rendeltetett, hogy az élet fenntartója legyen” (T&Sz 89:14).

Ne tedd: Kábítószerek használata és gyógyszerrel való visszaélés

„Bármely káros dolog, amit az emberek szándékosan visznek be a szervezetükbe, nincs összhangban a Bölcsesség szavával. Ez kimondottan igaz a kábítószerekre…” (Hűek a hithez).

Arra is buzdítanak, hogy aludjunk eleget, mozogjunk rendszeresen, és havonta egyszer böjtöljük – amikor is két egymást követő étkezést kihagyunk –, hogy ez segítsen abban, hogy egészségesek maradjunk, önfegyelmet gyakoroljuk, és jobban a lelki dolgokra hangolódjunk.

A Bölcsesség szava szerinti élet áldásai

Akik követik Isten tanácsát a Bölcsesség szavában, azt az ígéretet kapják, hogy egészségben lesz részük, bölcsességre lelnek, és „futnak és nem lesznek fáradtak, és járnak és nem lankadnak el” (T&Sz 89:18–20).

Csodálatos annak tudata, hogy amikor a Bölcsesség szavát 1833-ban kinyilatkoztatta az Úr, a világ előtt még ismeretlen volt az étrend, az alkohol és a dohány hatásait feltáró tudomány. Napjainkban már széleskörben elfogadott a Bölcsesség szavában leírt egészségügyi norma, még tudományos körökben is. A kutatások újra és újra alátámasztották az alkoholfogyasztás, a dohányzás, és a dohány rágásának olyan negatív mellékhatásait, mint a májzsugorodás, a hasnyálmirigy-gyulladás és számos rákbetegség.

Azt is kimutatták, hogy azok az emberek, akik a Bölcsesség szavát követik, általában hosszabb ideig élnek. 1980 és 2004 között a Kalifornia Egyetemen Los Angeles-ben olyan utolsó napi szenteket tanulmányoztak, akik a Bölcsesség szavában előírt egészségügyi útmutatások szerint éltek. A 25 éves kutatás eredményei arra utaltak, hogy ez az életmód magasabb várható élettartammal párosult.

Arra buzdítanak minket, hogy gondoskodjunk a testünkről, mert az Isten ajándéka. E kapcsolat megértése kihat arra, hogy miként viseljük gondját a testünknek.

Amikor templomként és Istentől kapott ajándékként bánunk a testünkkel, olyan érzelmi és lelki áldásokban részesülünk, mint a bensőségesebb kapcsolat Istennel, vagy az isteni kilétünk mélyebb megértése.

Egyértelmű, hogy a fizikai egészség és a lelki jólét kéz a kézben jár. Szeretnél javítani a fizikai és lelki egészségeden? Tervezz be egy találkozót a misszionáriusainkkal. Segíthetnek neked a Bölcsesség szava tanításainak alkalmazásában, hogy nagyobb áldásokban részesülhess az életedben.

Szeretnél többet megtudni arról, honnan származik a Bölcsesség szava?
A misszionáriusaink elmesélhetik neked, hogy az miként lett kinyilatkoztatva Isten egy prófétájának.
Tervezz be egy látogatást