A tízparancsolat

Isten azt akarja, hogy jól érezzük magunkat. Parancsolatokat, vagy más néven szabályokat adott nekünk, hogy azokat követve boldogabban élhessünk.

Honnan származnak?

Isten a Biblia Ószövetségnek nevezett részében adta a népének a tízparancsolatot. A Mózes próféta által vezetett népcsoport röviddel azelőtt menekült meg a rabszolgaságból. Amikor Mózes Istenhez imádkozott segítségért, Isten a tízparancsolatot adta neki, melyet ma is követhetünk.

1

Isten azt akarja, ami a legjobb számodra. Ha bármit is Isten elé helyezel az életben, akkor Ő nehezebben tud megáldani téged.

2

Bármi, amit Istennél jobban imádsz „faragott képnek” számít. Az autók, ruházat, sportok, sőt még a munkánk imádata is veszélyes lehet, mert ezek mind elmúlhatnak. Isten azonban soha nem távozik el tőlünk, ezért is az a legjobb számunkra, ha csak Őneki hódolunk.

3

Ez azt is jelentheti, hogy káromkodáshoz használjuk Isten nevét, illetve azt is, hogy kereszténynek állítjuk magunkat, ugyanakkor nem úgy élünk és cselekszünk, amiként azt Jézus elvárná tőlünk.

4

A vasárnap, vagy a sabbatnap az a nap, amikor elmehetünk Istentiszteletre, hódolhatunk Istennek, és arról tanulhatunk, hogy miként válhatunk jobb emberré és kereszténnyé. A megszentelés azt jelenti, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a nap folyamán emlékezzünk Őrá.

5

Nagyon fontos tisztelettel bánni a szüleinkkel. Ez mindenkinek mást jelenthet, de mindig igyekeznünk kell szeretni őket és gondoskodni azokról, akik először rólunk gondoskodtak.

6

Ez egyszerű, ámbár fontos szabály mindenki számára.

7

A házasság során a férfiak és a nők ígéreteket tesznek egymásnak. Ezek fontos ígéretek, a megszegésük pedig mély szomorúságot okoz. Az ígéretek megtartása segíti a férfiakat és a nőket abban, hogy boldog házasságban és boldog életet éljenek.

8

Istennek fontos, hogy a gyermekei becsületesek legyenek egymással. Ha bármit elveszel, ami nem a tiéd, az lopásnak minősül, és ellenkezik az Ő parancsolatával.

9

Ez a becsületességről szól. Amikor nem mondasz igazat valakinek, akkor „hamis tanúbizonyságot teszel”, és árthatsz magadnak és másoknak is.

10

Azt kívánni, ami a másé, azt jelenti, hogy irigykedünk valamire, ami másnak van, és amire mi is borzasztóan vágyunk. Az irigység boldogtalanná teszi az embert, és megakadályozza, hogy Istent tegye az első helyre. Ez a parancsolat segít megelőzni, hogy felvedd ezt a rossz szokást.