Mire számíthatsz egy istentiszteleten

Mit vegyek fel?

Elég annyi, ha igyekszel szépen kinézni. Nyugodtan jöhetsz bármilyen ruhában, amiben jól érzed magad. A legtöbb férfi öltönyben vagy ingben és nyakkendőben jön, a nők pedig rendszerint egybeszabott ruhát, vagy szoknyát viselnek, és a gyerekek is szépen felöltöznek.

Nem fogom magam kényelmetlenül érezni, ha egyedül állítok be?

Az egyháztagjaink közül is sokan járnak egyedül istentiszteletre minden héten. Azonban ha szeretnéd, ha az első alkalommal még valaki ott legyen veled, nyugodtan vedd fel a kapcsolatot a legközelebbi gyülekezettel. Találnak majd egy barátot, aki melléd ül. Bármilyen helyzetben nehéz lehet újnak lenni, azonban hamar összeismerkedsz a többi egyháztaggal és otthon érzed majd magad.

Mindenki tudni fogja, hogy látogató vagyok?

Ez valószínűleg függ annak a helyi gyülekezetnek a méretétől, amelybe ellátogatsz. Egyes gyülekezetek olyan nagyok, hogy az egyháztagoknak talán fel sem tűnik, hogy te ott látogató vagy. Mások olyan kicsik, hogy a tagok mind jól ismerik egymást, így felismerik és üdvözlik az új arcokat. Akárhogy is lesz, ne habozz bemutatkozni vagy kérdezősködni! Mindenki örülni fog, hogy ott vagy.

Mi a gyűlések menete és mennyi ideig tartanak?

Az istentisztelet két részből áll. Az első órát úrvacsorai gyűlésnek nevezik. Himnuszokat éneklünk (a megfelelő himnuszoskönyveket helyben biztosítjuk). A gyűlés elején és végén egy valaki mond egy imát. Veszünk az úrvacsorából (vagy oltáriszentségből). Ez kenyérből és vízből áll, amelyet megáldanak és kiosztanak a gyülekezet tagjainak. Ezután a gyülekezet tagjaitól prédikációkat(beszédeket) hallunk különféle evangéliumi témákban, valamint a kapcsolódó személyes élményeiket. Az úrvacsorai gyűlés után különféle egyéb gyűlések vannak a különböző korcsoportokba tartozó felnőttek és gyermekek részére. Ha bizonytalan vagy, hogy melyik osztályba menj, kérj meg valakit a jelenlévők közül, és ők örömmel segítenek neked megtalálni a megfelelő termet.

Adakoznom is kell?

Nem. Nem kérünk adományokat és nem „perselyezünk”.

Részt is kell vegyek valamiben?

Nem. A látogatók felé nem elvárás a részvétel. Amikor az úrvacsorai kenyeret és vizet osztják ki az egybegyűlteknek, akkor megteheted, hogy egyszerűen továbbadod a tálcát a következő személynek. Amúgy pedig élvezd csak nyugodtan a gyűlést! A vasárnapi iskolai órán a tanítók gyakran kérnek meg önkénteseket, hogy olvassanak a szentírásokból. Egyszerűen csak ne jelentkezz, ha inkább nem szeretnél részt venni.

Foglalunk neked egy helyet
A hozzád legközelebb eső egyházi épület