Hogyan imádkozz

Imádkozni egyszerűbb, mint gondolnád. Isten ott van, meghallgatja és megválaszolja az imáidat.

Az ima négy lépése

Isten a szerető Mennyei Atyád, aki szeretne hallani felőled. Imádkozás által fordulhatsz Őhozzá. Mennyei Atyád gyermeke lévén segítséget és útmutatást kérhetsz tőle az életedben.

Imádkozni lehet fennhangon éppúgy, mint fejben. Úgy beszélhetsz Istennel, ahogy bárki mással tennéd. A szavaidnak nem kell fennköltnek vagy előre betanultnak lenniük. Az a fontos, hogy nyisd meg a szívedet és ne fogd vissza magadat. Higgy abban, hogy Ő ott van és figyel, mert ez így van. Higgy abban, hogy segíteni fog neked, mert igenis fog.

Az ima az egyik legértékesebb ajándék, melyet szerető Mennyei Atyádtól kaptál.

1. Az imád kezdete

Mielőtt belefognál, keress egy csendes helyet, ahol nem érzed magad feszélyezve. Kezdésnek az a legjobb, ha megszólítod Istent. Megpróbálhatod például úgy, hogy „Drága Istenem!”, „Drága Mennyei Atyám!”, „Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben!”, vagy egyszerűen csak „Istenem!” megszólítással.

2. Beszélgess Istennel!

A szívedből szólj és oszd meg vele a reményeidet és a vágyaidat, ahogy az aggodalmaidat és gondjaidat is. Kérhetsz Istentől segítséget, iránymutatást, megbocsátást vagy gyógyulást is. Bármire is gondolsz, oszd meg Vele, elismerve, hogy az Ő bölcsessége és időzítése nagyszerűbb, mint a tiéd. Megkérdezheted Tőle, hogy mi az Ő akarata számodra.

Oszd meg Istennel a mások iránti érzéseidet. Imádkozhatsz a szükségleteikért vagy megkérdezheted, hogy mi módon tudnád szeretni és segíteni őket.

Fejezd ki a háládat Istennek az életed összes áldásáért. Még a próbatételek is áldások lehetnek. Ez segít, hogy alázatosak legyünk, mely által a szívünk és az elménk nyitottabb Isten válaszaira.

3. Az imád befejezése

Miután elmondtál mindent, amit szerettél volna, bezárhatod az imádat e szavakkal: „Jézus Krisztus nevében, ámen”.

Ezt azért tesszük, mert Jézus megparancsolta, hogy az Ő nevében imádkozzunk, és mindent az Ő nevében tegyünk.

4. Cselekedj az igazlelkű vágyaidnak megfelelően

Bölcsesség rejlik ebben a mondásban: „Imádkozz úgy, mintha minden az Úron múlna, majd pedig cselekedj úgy, mintha minden rajtad múlna!” Gyakran pont a cselekvés folyamata során kapunk útmutatást és segítséget Istentől.

Mikor van szükség imára

Nem létezik olyan, hogy túl sok imádkozás. Isten akkor is szeretné, ha szólítanánk, amikor boldogok vagyunk és akkor is amikor szomorúak, vagy amikor éppen szükségünk van valakire, akivel beszélhetünk. Bármikor imádkozhatsz, amikor szeretnél vagy szükséged van rá. Sőt, amikor úgy érzed, hogy nem szeretnél imádkozni, vagy hogy Isten nem akarja, hogy Őt szólitsd, az valószínűleg a legtökéletesebb alkalom az imára.

Imádkozz egyedül és másokkal is

Személyesen és rendszeresen szólítsd Istent. Azonban másokkal is imádkozz: istentiszteleten, étkezés előtt, vagy a családi ima alkalmával. Általában egy ember mondja az imát az egész csoport nevében, míg a többiek tiszteletteljesen figyelnek, az elhangzottakon gondolkodnak, és az ima végén az egyetértésüket az „ámen” szóval fejezik ki.

Imádkozz napközben

A Zsoltárok 55:18-ban Dávid király azt mondta, hogy ő „[e]stve, reggel és délben” is imádkozik. Személyes imát rendszerint reggel, a napunk kezdetekor, minden étkezés előtt, illetve az esti lefekvés előtt mondunk. Azonban az imát soha nem lehet rosszul időzíteni. Isten mindig hallja az imáinkat, így hát szüntelen imádkozhatunk (lásd 1 Thessalonikabeliek 5:17).

Imádkozz a különleges helyzetekben

Vannak olyan helyzetek, amelyek több imát követelnek, ilyen például a gyógyulásért, védelemért és sürgős szükségletekért mondott ima. Az imához társuló böjt (amikor tudatosan nem veszünk magunkhoz ételt vagy italt egy bizonyos ideig) segít kifejeznünk az őszinteségünket, és lelki támaszt is nyújt.

Nagyon szívesen imádkoznánk veled
Találkozz a misszionáriusokkal

Az imáinkra kapott válaszok

Isten megígéri, hogy amikor imában Őhozzá fordulunk, Ő válaszokat és útmutatást ad majd nekünk.

Isten a Szentlelken keresztül szól hozzánk, jó gondolatok és ötletek, illetve békés, megnyugtató érzések formájában. Amikor ilyet érzünk, azt jelenti, hogy Isten biztat minket, megmutatja az igazságot, és útmutatást nyújt.

Mindenki a maga módján érzi a Szentlelket. A Bibliában gyakran utalnak rá „halk szelíd hang[ként]” (1 Királyok 19:11–12), mely olyan, mintha az elménkhez suttogna. Isten gyakorta más embereken keresztül válaszol az imáinkra.

Isten a megfelelő időben olyan embereket helyezhet az utunkba, akik tudják, vagy maguk lehetnek a válasz, amit kerestünk. Azáltal is választ találhatunk az imáinkra, hogy az Ő prófétái tanításait olvassuk a Bibliában és a Mormon könyvében. Amikor imádkozunk és e könyveket olvassuk, a Szentlélek személyre szabott ötleteket és útmutatást nyújthat számunkra. Amikor időt szakítunk arra, hogy az Ő szavát tanulmányozzuk, azáltal azt is megmutathatjuk Istennek, hogy valóban vágyunk arra, hogy választ kapjunk Tőle.

Tudj meg többet arról, hogy mit tanít a Mormon könyve az imáról
Kérj egy ingyenes példányt

Általános kérdések

Az embereknek sok kérdése szokott lenni a „mormonokról”, vagy tiszteletteljesebben fogalmazva: Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza tagjairól. Kattints ide, ha az összeset látni szeretnéd!