Hogyan tudok megbocsátani magamnak?

Néha még jóval azután is, hogy Isten megbocsátott nekünk, szigorúak vagyunk önmagunkhoz.

Jézus már szenvedett a bűneinkért

Jézus a Gecsemáné kertjében szenvedett a bűneidért. Amikor valamit helytelenül teszünk, bűnbánatot tarthatunk – kérhetjük Istent bocsánatát –, és Jézus áldozata miatt újra tisztává válhatunk. Amikor megbocsátunk magunknak, az Őbelé vetett hittel cselekszünk.

Ez nem azt jelenti, hogy azt csinálunk, amit akarunk, mert Jézus már úgyis elrendezte. Ez azt jelenti, hogy kell, hogy legyen hitünk, és hogy a bűnbánatot követően tovább kell lépnünk az életünkben. Nem szabad a múltbéli hibákon rágódnunk.

Lecke: Miként bocsássunk meg és nyerjünk megbocsátást
Iratkozz fel

A bűntudat meggyengítheti a kapcsolatunkat Istennel

Ha hagyjuk, hogy a bűntudat azután is befolyásoljon minket, hogy bűnbocsánatért imádkoztunk, és minden tőlünk telhetőt megtettünk a hibáink jóvátétele érdekében, akkor tulajdonképpen el is távolodhatunk Istentől.

Néha a fejünkbe vesszük, hogy Isten nem akar velünk beszélni, vagy hogy érdemtelenek vagyunk az imára.
Ez nem így van. Isten minden gyermekét szereti, és teljes mértékben hajlandó nekünk megbocsátani, amikor őszinte bűnbánatot tartunk. Amikor Isten megbocsát, az olyan, mintha a bűn soha meg se történt volna.

Fontos megértenünk, hogy az ördög „arra törekszik, hogy minden ember olyan nyomorult lehessen, mint ő maga” (2 Nefi 2:27). A bűntudat táplálta szenvedés aláássa azon képességünket, hogy érezzük a Lelket. Isten szívesebben venné, ha másokat szolgálnánk és jól éreznénk magunkat, minthogy mélabúsnak és tisztátalannak érezzük magunkat.

Tanulj meg elengedni és továbblépni

Egy Énós nevű próféta a Mormon könyvében beszámolt a saját élményéről, amikor Isten megbocsátásáért esedezett. Egy teljes nap és éjjel imádkozott, míg végül egy hangot hallott, mely így szólt: „Énós, bűneid megbocsáttattak neked, és áldott leszel” (Énós 1:5). Énós reakciója teszi széppé ezt a történetet. Ezt írta: „És én, Énós tudtam, hogy Isten nem hazudhat; bűnöm tehát el lett törölve” (Énós 1:6).

Énós nem marcangolta tovább magát a hibái miatt. Helyette inkább azonnal mások jóllétéért kezdett el imádkozni. A befelé fordulás helyett másokkal kezdett el törődni. Fogadd meg Énós példáját, és tanulj meg gyorsan továbblépni a bűnbánat után.

Megbocsátani magadnak egészséges

A megbocsátás magunknak egy olyan koncepció, melyet orvosi és mentálhigiénés szakemberek is alátámasztanak.
Bár gyakran tekintenek rá vallási tanként, tudományos kutatás erősíti meg a magunknak való megbocsátás előnyeit.

Andrea Brandt, Ph.D., családterapeuta ezt mondta: „Vedd figyelembe, hogy nem mindenki elég öntudatos vagy empatikus ahhoz, hogy bevallja, ha valami helytelent tett. Légy hálás, hogy olyan ember vagy, aki képes felismerni a hibáit és tévedéseit, és azt mondani: »Én voltam; én vagyok a felelős.« Igen, helytelenül tettél valamit, de legbelül jó ember vagy” (Psychology Today, Oct. 2017).

Végeredményben azt mondja, hogy sajnálni valamit a jellemünk egyik jó ismérve. Azonban azt is hozzáteszi gyorsan, hogy „semmiféle előny vagy jó nem származik abból, ha az önostorozás elgyengítő rendszerébe beragadva tartod magadat. Önmagad megbüntetése senkinek nem tesz jót. Ahhoz, hogy másokat szolgálj és jobbá tedd az életedet, meg kell bocsátanod magadnak.”

Ha szeretnél többet megtudni a megbocsátásról és Jézus Krisztus szerepéről, hívunk, hogy találkozz az egyház képviselőivel.

Kérj egy találkozót a misszionáriusokkal
Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy megválaszoljuk a lelki jellegű kérdéseidet, és segítsünk neked közelebb kerülni Jézushoz.
Találkozz a misszionáriusokkal